Jerusalem artichoke, eller jordskokk om du vil...

 

Jordskokken er en fantastisk knoll som er altfor lite brukt. Den inneholder lite stivelse og er en fin kilde til den riktige karbohydraten. Jordskokken blei dyrka av urfolk i nordamerika. Europerne oppdaga den da en fransk oppdager fant dyrka jordskokk ved Cape Cod i 1605. Den kan brukes til pureèr eller supper, lapskaus (men husk da og tilsett den mot slutten av koketiden, den går fort i oppløsning) eller som chips.

 

10 stk jordskokk, 1 kinesisk hvitløk, 1 hel løk, 2 liter hønsekraft, 1/2 liter fløte, 2 timian og /eller blad persille, litt hvitvin

Skrell og del skokkene i biter. Gjør det samme med løken, hvitløken og urtene. Putt alt i en varm gryte med litt olje og en klatt smør. Nå skal ingrediensene surre og kose seg i 20 min til de er gyllne. Hell nå på hønsebuljong og kok til alt er mørt. På slutten av koketiden tilsetter du fløten og 1 dl hvitvin. Smak deg frem. Bruk så stavmixer og mix til suppen er glatt og fin. Server med hvitløksbruchetta. Vil du bruke denne oppskriften som puree tillsetter du mindre væske da får du den tykkere.

Jordskokkchips:

Skrell skokkene og skjær tynne skiver med ostehøvel. Vask de og tørk de godt på kjøkkenpapir. Friter i gloheit olje til de er gyllne. Supergodt!!

 

........og bruk gjerne de knollene du har dyrket selv.....

2 kommentarer

Annepålandet

13.mar.2011 kl.13:28

Morsomt at du skriver om jordskokk!

Jeg har vokst opp med jordskokk i hagen, det er en utrolig lettstelt knoll. Ble temmelig overrasket da jeg plutselig så den i grønnsakdisken til en temmelig stiv pris og skjønte at den var blitt in igjen. Men det er bare å stappe jordskokken i jorda og høste selv - som poteter omtrent. I tillegg kommer det en flott gul blomst i toppen av gresset, utmerket til å lage buketter av.

Jeg så på TV at Jamie Oliver bakte jordskokker til julemiddagen. Vi bruker den i supper og gratenger, og den kan også spises rå i salater - veldig god, nøtteaktig smak. Det er som du sier, det er en sterkt undervurdert knoll - og altfor dyr dessverre. Dyrk den selv!

rauseretter

17.mar.2011 kl.20:38

Annepålandet:

Takk for tips Anne. ja jordskokken har blitt litt favoritt. Den er fantastisk på smak, lav glykemisk indeks og veldig annvennelig.

Skriv en ny kommentar

rauseretter

rauseretter

41, Oslo

Randi, 41 år, har litt av hvert på hjertet og hjertet brenner mye for mat/vin glede.

Kategorier

Arkiv

hits