Suppe til folket...





Før tenkte jeg alltid at suppe ikke var middag og at suppe ble man ikke mett av. Sludder og pølsevev. Suppe er på mange måter et mer fullverdig måltid enn en klassisk kjøttrett. Du har så mange muligheter. Derfor min lille:

" SUPPE SKOLE"

Jeg tenker nemlig at jeg har funnet den perfekte oppskrift på hvordan du kan lage suppe på absolutt ALT.  Bortsett fra spiker, som er en gammal myte som sjelden funker. God suppe tar litt tid, men det er det verdt!! Du følger stort sett et prinsipp: bruk tid, surr alle grønnsaker og tilsett kraft.....ikke buljong. 

Hva gjør du:

Blomkålsuppe: 3 stk blomkål i biter surres i en gryte med smør eller olje sammen med 1 stor finkutta løk, 1 kinesisk hvitløk, finhakka persille, fersk timian/eller tørket. Bruk en litt "bred" gryte så får ingrediensene plass og får virkelig kose seg. Nå surrer du alt til det blir gyllent i ca. 30 min. Tillsett nå 3 liter ferdig hønsekraft .(gjerne den du kokte i forrige uke) 2 dl hvitvin. La nå dette koke lett på middels varme i 1 time. ( ja det tar litt tid å lage god, god suppe). Nå tilsetter du 3-4 dl fløte. Kok lett opp. Smak tl med salt og pepper. Bruk nå stavmixer og kjør suppa til den er glatt og fin. Vil du ha en tynn eller tykk suppe? Det avgjør du selv med å tilsette litt mer fløte eller kraft. Server med noe godt...hvitløksbrød eller dryss over litt parmasan!!

Rødbetsuppe: 5-6 ferske rødbeter, 1 stk kinesisk hvitløk, 1 stor løk, finhakket bladpersille, 2 stk finhakket rød chili, 2 stk finhakket purre, Skrell rødbeter, finahakk de andre grønnsakene og surr det gyllent i en bred gryte med olje og smør. Rødbeten trenger litt tid, ca. 40 min. Ikke la det bli tørt i gryta. Tilllsett så litt mer olje eller smør. Tillsett 4 liter ferdig kraft av høne/kylling. Du kan også bruke grønnsakskraft. Tillsett 2 dl rødvin. Nå skal dette kose seg og små putre på middels varme i 1 til 1 1/2 time. Tid er bra, ta et glass vin i mellomtiden. Så tillsett litt fløte hvis du vil ha en mer fyldig suppe eller kjør den i mixer og server den med litt creme fraiche og krutonger. Smak tl med salt og pepper. Mmmmm..... Denne suppen kan du også sette i kjøleskapet og servere dagen derpå kald. Deilig!! 

Søtpotetsuppe: 6 stk søtpotet, 2 stk rød chili, 2 lime (tilsettes etterpå), 2 stk løk, 2 stk hvitløk, 100 gram ingerfær, 1 liter kokosmelk, 1 spisekjee redcurry paste (eller mer hvis du liker sterkt) og 4 liter hønsekraft. Skrell og kutt søtpotet og de andre grønnsakene i biter. Surr i bred gryte til de blir gyllne og møre. ca 30 min. Tillsett kraft. La dette småkoke på middels varme i 1 time. Tillsett nå kokosmelk. Småkok i 15 min. Bruk stavmixer eller kjøkkenmaskin og kjør den fin, fin. Smak tl med salt/peper og litt limesaft fra 2 lime. Dryss gjerne litt koriander over rett før servering.

Hvis du nå ser på oppskriften på de tre suppene ser du grunnprinsippet:

Det er viktig å surre grønnsaken godt, da kommer smakene og sødmen i grønnsakene godt fram i suppa di. Nå kan du prøve deg fram med alle mulige grønnsaker : potet, tomat, jordskokk, gresskar, fennikkel og grønne erter, løk, gulrot, linser. You name it. Bare prøv deg fram. 

 

...... og i neste innlegg lærer jeg deg kalde sommer supper.... 

 

Én kommentar

Solveig

10.jun.2011 kl.06:50

Det er det jeg har alltid sagt: supper er middag :0)

Skriv en ny kommentar

rauseretter

rauseretter

41, Oslo

Randi, 41 år, har litt av hvert på hjertet og hjertet brenner mye for mat/vin glede.

Kategorier

Arkiv

hits