Ta beta i bruk....den glemte grønnsaken

 

 

 

Jeg er kjempe fan av gulbete, hvitbete, svartbete, rødbete, alle i samme familie men med vidt forskjellig smak. Både blader og rotfruktene har blitt brukt som grønnsak og medisin. I Norden blir rotfrukten vanligvis spist i syltet form eller som nykokt grønnsak. Den er rik på folsyre (b vitamin) og inneholder mye mineraler, spesielt jern, kalsium, magnesium og kalium. Den minsker risikoen for blodpropp, hjerteinfarkt og hjerneslag om man spiser rikelig med rødbete.

 

Men så er den fantastisk å bruke i all slags mat, suppe, pureè, smoothie, mos, pai og til og med som lørdagskos.

Vi starter med den: Bruk ostehøvel/kjøkkensmaskin og skjær rødbeten/gulbeten i tynne skiver. Skyll den godt i vann. La den ligge og tørke av på papir, gjerne i noen timer. Varm opp solsikke/raps olje i en kjele. Legg nå de tynne skivene oppi den varme oljen og friter de til de er gyllne. Ta de opp og legg de på kjøkkenpapir. Salt umiddelbart etter at du har tatt de opp. Nå har du hjemmelaget ships, litt tidkrevnede men fantastisk godt. I denne oppskriften kan du bruke stort sett alle søte røtter. Pastinakk/gulrot/sellerirot. Nam, nam, nam.....

Lag en pai med beter: Lag en paideig. Rist uskrelte gulbeter i ovnen i til de er møre på 180 grader på salt seng. Bland en eggestand med 10 egg, revet ost, litt ferske urter, litt chili, hvitløk, 3 dl fløte. Blend alt sammen. Legg betene i paideigen/formen. Hell over eggestanden. Dryss over litt ost. Stek på 180 garder til eggestanden har satt seg og osten har fått farge. Deilig, berre deilig.....med et glass vin og nybakt brød trengs det ikke mer. 

Smoothie:3 dl appelsinjuice, 1 gulrot, 3 spisekjeer naturell yoghurt, 1/2 nyrevet rødbete...det er boost start på dagen.

Riv rødbet nyskrelt og rå rett i salaten. Fargen gjør deg lykkelig......

Men, kok/ovnsbak betene med skallet på, ellers mister de sin flotte farge. 

 

.......og beten kan være med å  redusere høyt kolestrol......Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

rauseretter

rauseretter

42, Oslo

Randi, 41 år, har litt av hvert på hjertet og hjertet brenner mye for mat/vin glede.

Kategorier

Arkiv

hits