Hvilken olje skal jeg bruke....???

        Jeg får mye spørsmål om olje til steking/baking/dressinger o.s.v. Nå skal jeg prøve å gjøre dette veldig kort og gi noen kjappe råd om olje. Det står skrevet mye forskjellig om olje og man kan lett bli forvirra. Umettede fettsyrer som finnes i olje, er viktige kilder til omega 6 og 3. Du kan si som en generell regel at legger du litt penger i oljen er det stort sett en bedre olje med gode egenskaper, men her kan man også fort bli lurt. Det finnes mye dårlige produkter på markedet. Det kan være lurt å gå for noe som er litt annerkjent. ....

 

KALDPRESSET  EKSTRA VIRGIN OLJE AV OLIVEN: er den første oljen som presses ut av olivenkjøttet. Denne bruker du til kalde dressinger, over salaten, heller over et ferdigstekt kjøttstykke eller helt i slutten av stekeperioden. Bruk den ikke på for høy tempratur da taper den sine gode egenskaper og oser bort i panna. Oppbevares i et mørkt/kjølig skap, men kan også kan oppbevares i kjøleskap men da må den tine litt opp før bruk. 

OLIVENOLJE: er en olje som er varmebehandlet. Denne kan du fint steke i, men av erfaring spruter den mye ved høy steketempratur p.g.a. vanninnhold. Denne oljen passer også til dressinger o.l hvis du vil ha en mildere smak. 

RAPSOLJE KALDPRESSET: her finner du mange av de samme egenskapene som i olivenoljen. Den er rik på smak og tåler ikke så høy tempratur. Bruk den litt eksklusivt til gode dressinger o.s.v. 

RAPSOLJE: her finnes også rapsolje som er presset med varme. De samme egenskapene som olivenolje, men tåler relativt høy tempratur. Også fin til baking. 

SOLSIKKEOLJE: denne  varmpressede oljen egner seg veldig godt til steking/baking. Den er herdet for lengre holdbarhet og har dermed mistet noen av sine gode egenskaper. I denne gruppen hører også mais og soya olje med. Billige planteoljer som har høyt konsentrat av omega 6 fettsyrer. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

rauseretter

rauseretter

42, Oslo

Randi, 41 år, har litt av hvert på hjertet og hjertet brenner mye for mat/vin glede.

Kategorier

Arkiv

hits