Hvilken olje skal jeg bruke....???





Jeg fr mye sprsml om olje til steking/baking/dressinger o.s.v. N skal jeg prve gjre dette veldig kort og gi noen kjappe rd om olje. Det str skrevet mye forskjellig om olje og man kan lett bli forvirra. Umettede fettsyrer som finnes i olje, er viktige kilder til omega 6 og 3. Du kan si som en generell regel at legger du litt penger i oljen er det stort sett en bedre olje med gode egenskaper, men her kan man ogs fort bli lurt. Det finnes mye drlige produkter p markedet. Det kan vre lurt g for noe som er litt annerkjent. ....

KALDPRESSET EKSTRA VIRGIN OLJE AV OLIVEN: er den frste oljen som presses ut av olivenkjttet. Dennebruker du til kalde dressinger, over salaten, heller over et ferdigstekt kjttstykke eller helt i slutten av stekeperioden. Bruk den ikke p for hy tempratur da taper den sine gode egenskaper og oser bort i panna. Oppbevares i et mrkt/kjlig skap, men kan ogs kan oppbevares i kjleskap men da m den tine litt opp fr bruk.

OLIVENOLJE: er en olje som er varmebehandlet. Denne kan du fint steke i, men av erfaring spruter den mye ved hy steketempratur p.g.a. vanninnhold. Denne oljen passer ogs til dressinger o.l hvis du vil ha en mildere smak.

RAPSOLJEKALDPRESSET: her finner du mange av de samme egenskapene som i olivenoljen. Den er rik p smak og tler ikke s hy tempratur. Bruk den litt eksklusivt til gode dressinger o.s.v.

RAPSOLJE:her finnes ogs rapsolje som er presset med varme. De samme egenskapene som olivenolje, men tler relativt hy tempratur. Ogs fin til baking.

SOLSIKKEOLJE: denne varmpressede oljen egner seg veldig godt til steking/baking. Den er herdet for lengre holdbarhet og har dermed mistet noen av sine gode egenskaper. I denne gruppen hrer ogs mais og soya olje med. Billige planteoljer som har hyt konsentrat av omega 6 fettsyrer.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

rauseretter

rauseretter

42, Oslo

Randi, 41 r, har litt av hvert p hjertet og hjertet brenner mye for mat/vin glede.

Kategorier

Arkiv

hits