Så lag maten fra scratch da .... sa kjerringa
 

Ja du har dårlig tid, ja du har ikke tid til å lage mat og ja du vil jo gjerne spise noe som ikke kommer fra en pose i pulverform eller noe ferdig i frysedisken. Som du sikkert allerede vet inneholder ferdigprodukter ofte mye salt/konservering/mye dritt som vi egentlig ikke vet hva er. Og som du også allerede vet er det bare ikke godt. Det har ALLTID en bismak som er litt udefinerbar. Her skal jeg gi deg litt inspirasjon og muligens få deg til å forstå at det tar ikke lang tid å lage god mat fra scratch og det kreves ikke uendelig mye forkunnsakper. Det du trenger er å gå igjennom kjøleskapet/skapet ditt og ha litt baseprodukter på lur.

Jeg har alltid en base av noen produkter i mitt kjøkken. På plass nummer 1 kommer bladpersille/ sitron/hvitløk så fortløpende ingefær, rød chili, red/green curry paste, fish sauce, creme fraiche, parmasan, en god raps olje/olivenolje, maldonsalt, endel tørka krydder, tomater på boks, et utvalg av rotgrønnsaker (gulrot/pastinakk/purre/sellerirot/rødløk/persillerot/grønne bønner...det du liker). Jeg lager mat utifra hva jeg har og ikke utifra en oppskrift, slik blir du kreativ på kjøkkenet. Mange av disse produktene varer i en evighet hvis du oppbevarer de riktig (mørkt/kaldt).  

 

Vi starter med virkelig verdens, enkleste og beste TOMATSUPPE:

1/2 kinesisk hvitløk, 1 boks tomater (ferske tomater kan også brukes) 2 ss  tomatpure, 1 løk, 1 liter kylling kraft, 1 gulrot, litt soya, melke/fløte skvett, persille, litt tørka timian. Skjær ingrediensene i grove terninger, la de surre i olje i en gryte til de er gyllne, hell oppi boksen med tomater, tomatpuree og kraft. La nå dette koke i 10 min.  Kjør alt i blender eller med stavmixer, tilsett fløte/melk og smak til med soya. Server med egget og pynt med litt persille. VOILA!!

 

Verdens enkleste wok:

1 nakkekotelett, 2 ts green curry paste, 1 liten boks kokosmelk,1 paprika, litt purre, grønne bønner,  1/2 hvitløk, 1 tommeltott ingefær, 1 tommeltott rød chili,  1 rød løk, soya, 1 porsjonspakke grov ris. Skær kjøttet i strimler, skjær paprika/grønne bønner/purren/rødløk i staver. Stek kjøtt og grønnsaker i varm panne med olje, ikke for mye av gangen, det skal bli crispy. Finkutt ingefær og hvitløk og ha dette i varm panne med olje. Tillsett green curry paste og kokosfettet fra kokosmelken (det tykke laget som skiller seg fra melken). Surr dette i 1 min, tilsett kokosmelken og smak til med soya. Tillsett kjøtt/grønnsaker og server med ris. Pynt gjerne med koriander. NYDELIG!

 

Verdens enkleste fiskrett:

1 stk laksefilet (200 g), 1 liten søtpotet, 1 pastinakk, 1 fennikkel, persille, 1 dl hvitvin, 1 sjarlott løk,  litt smør, maldonsalt. Finkutt sjarlott løken og putt den i en gryte sammen med hvitvinen. Nå skal denne putre på middel varme til det er bare litt væske igjen. Nå visper du inn 6 ss smør. Legg laksen på stekebrett, litt maldonsalt og litt olivenolje. Bak den i ovnen i ca.10 min. Kutt grønnsakene i terninger og kok de lett i saltet vann i 2 min. Legg grønnskene på tallerken, fiskestykket på toppen og avslutt med hvitvinssausen (burée blanc). Så enkelt og så utrolig godt. 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Rause Retter

Rause Retter

43, Oslo

Randi, 43 år, har litt av hvert på hjertet og hjertet brenner mye for mat/vin glede.

Kategorier

Arkiv

hits