Lammekjøttet skulle spises med belte om livet, sko på beina og med stav i hånda...

 

 

 

 

 

Hvorfor spiser vi lam til påske? Skikken er relgiøs og stammer fra Det gamle testamentet. Før Moses ledet jødene ut av Egypt oppfordret Gud alle å innta et måltid med lam. Det var viktig å ha sko på føttene og stav i hånden da lammet skulle spises i all hast før man forlot landet. Nordmenn er ikke alene om å sette lam på menyen i påsken. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt. Vel, nok om det, blir ikke lammelår av å lese Det gamle testamentet.....

1 stk lammelår, 2 stk hele hvitløk, 3 stk gulrot, 1 liten sellrirot, 1 hel løk, tørket/fersk rosmarin, tørket/fersk timian, olje, 2 dl rødvin

Lammelåret må tines sakte hvis du kjøper fryst. 3 dager i kjøleskap, kanskje mer. Når låret er ferdig tint må du begynne å "kose" med det. Legg den på en rist med en langpanne under. Bland urter/hvitløk og olje med en stavmixer. Jeg foretrekker å bruke ferske krydderurter det gir mye mer smak. Spar kvister med urter til pynt. Nå skreller du hvitløken og skjærer små snitt i kjøttet og stapper fed inn i kjøttet. Så heller du hvitløk/urte oljen over hele steika. I langpanna under rista legger du grovkutta grønnsaker og heller på 2 liter vann og 2 dl rødvin. Så inn iovnen på 130 grader, sett i steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Hvor lang tid dette tar kommer litt an på ovnen din, men på en steik på 3 - 4 kilo antagelig 2-3 timer. Steketermometeret skal vise ca. 63 grader. Da er den rosa og fin. Nå fyrer du opp til 190 grader i 10 min og får en litt crispy overflate. Legg den nå på benken og la den hvile i 30 min. Da får den satt seg og kjøttsaften renner ikke ut på talleknen. Ikke pakk den inn, da fortsetter tempraturen og stige og kjøttet blir overstekt. Sil og hell krafta fra langpanna i en gryte og reduser, tillsett gjerne litt mer rødvin. D.v.s koke inn til ca. halvparten. Tilsett litt fløte og vips så har du verdens beste saus.  Server med pastinakk, potet, blomkålpuree, søtpotet, ris, sukkererter....you name it. 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Rause Retter

Rause Retter

46, Oslo

Randi har litt av hvert på hjertet og hjertet brenner mye for mat/vin glede.

Kategorier

Arkiv

hits